fredag 5 februari 2016

Slangord som används i svenskan i sms o.s.v.

Tycker du som jag att swag låter fel?  Kanske är det för att fler vuxna använder det. Till exempel när man går i korridoren och hör ”hashtag swag” så tycker man personen är gay. Men för något år sedan var det vanligare att folk använde orden swag och yolo. Nu är folk ”gay” om man använder de orden. Slangorden håller inte lika länge som vanliga ord. slangorden håller i ett eller två år det beror på vilka som använder det.
Slangord brukar oftast användas av ungdomar och under vissa tidsperioder även många vuxna eftersom att de använts en längre tid.  Slangord kan vara engelska låneord som till exempel: ”douche” ”svischa” ”svajpa” ”smoothie” ”mixer” ”basket” och många fler.
Slangord kan också vara förkortningar som till exempel YOLO och swag. Yolo är you only live once.
I sms-sammanhang  skriver man annorlunda, vi vill att det ska gå så snabbt som möjligt.  Man ändrar på ord som t.ex med blir istället mä. Nu använder vi symboler för känslor för de går snabbare som till exempel när man är ledsen tar man en ledsen emoji. Det skulle inte funka att sitta och vänta i minuter för att få svar utan man vill ha de snabbt därför använder man emoji.
Invandrana pratar annorlunda kanske för att markera att de kommer från ett annat land som till exempel att de säger bror till en kompis. Deras dialekt kallas multietnicitet. De tar med sig många ord från sitt land.
Varje år kommer det nya slangord som kan bli ett ord i svenskan som till exempel fixa var ett slangord från början men har blivit ett integrerat ord.
Ett av mina favorit ord är svicha för att de är en förkortning på att skicka pengar. Jag gillar den för att de är inte så gay som yolo och swag.

Melker Knutsson, Everöd
Jag gillar: fotboll, Malmö FF.
Jag ogillar: tyska, ormar.



1 kommentar:

  1. Du har med en bra fakta ruta om dig själv.
    Du har ett bra innehåll med mycket exempel.
    Jag vill att du ska använda lite mer stycke indelning.

    SvaraRadera